Polletno poročilo

Od dneva, ko sem pustil redno plačo in se samozaposlil mineva malo več kot pol leta. Medtem, ko je večini vseeno kako mi gre pa verjamem, da nekoga prav to zanima. Zanima ga s kakšnimi težavami se soočam in kakšne izkušnje sem do danes že pridobil. To predvsem zanima tiste, ki prav tako čutijo, da ne živijo v skladu s svojim namenom in si želijo spremembe.

Tisti, ki mislijo, da sem se samozaposlil zaradi denarja se prašujejo ali imam danes več kot sem imel prej, oziroma ali sem obogatel. Priznati moram, da sem bogatejši. Bogatejši sem za marsikatero izkušnjo in hvaležen sem prav za vsako, dobro in slabo. To so izkušnje, ki počasi spreminjajo moj pogled na svet in utrjujejo mojo pot. Danes razumem nekatere stvari, ki jih prej nisem razumel in razumem nekatere odločitve ljudi, ki jih prej nisem razumel. Izkušnje nas delajo to kar smo. Nikoli ne smemo obsojati drugih, saj so njihove izkušnje drugačne od naših.

Žal se nekaterih izkušenj ne da pridobiti na lep način. Ne glede na to, kolikokrat smo opozorjeni na neko nevarnost, se nam bo ta nevarnost najbolj vtisnila v spomin takrat, ko jo bomo izkusili na lastni koži. S pridobivanjem izkušenj se razvija naš instinkt. Naučimo se prepoznavati nevarnosti in sprejemati boljše odločitve.

Kot samozaposleni sem se najprej naučil, da stvari ne gredo tako hitro, kot sem si predstavljal. Teden ima samo 7 dni in dan samo 24 ur. Od teh 24 ur potrebujem vsaj 7 ur za počitek in 4 ure, da normalno zaužijem 5 obrokov. Nekaj časa mi vzame še osebna higiena ter vzdrževanje reda in čistoče. Poleg vsega naj še povem, da nisem najhitrejši človek na tem planetu. 🙂

Vse te stvari vplivajo na mojo produktivnost in količino dela, ki sem ga sposoben opraviti v enem dnevu. Naučil sem se biti potrpežljiv do samega sebe in naučil sem se kaj pomeni rek “Rim ni bil zgrajen v enem dnevu”.

Vedno si moramo vzeti tudi čas za družino in prijatelje, saj brez njih smo nule.

Družina in prijatelji so tisti, ki nas podpirajo v vsaki situaciji. Velikokrat so prav oni naše prve stranke, čigar dobra beseda nam priskrbi nove stranke. Na tak način pridobivamo reference in počasi prodiramo na trg.

Dobra stvar tega, da so naše prve stranke naši bližnji je tudi ta, da nam na začetku še manjkajo izkušenje. To pomeni, da bomo kljub vsej naši previdnosti, sigurno naredili kakšno napako ali dve. Slaba beseda se hitro širi in naše napake so lahko usodne za posel. Bližnji nam bodo vedno oprostili naše napake, saj vedo, da bodo dobili popust. 😉

Kljub temu, da stvari ne potekajo tako kot sem si zamislil, ne obžalujem moje odločitve. Življenje je nepredvidljivo in bolj kot se trudimo živeti po planu, manj je zanimivo. Ljudje si želimo sigurnosti, čeprav nas sigurnost prikrajša za marsikatero izkušnjo.

Ugotovil sem, da občutek sigurnosti name nima dobrega učinka. Kadar se počutim sigurno se umirim, saj vem, da bo vse v redu. Takrat me nič ne žene naprej in moj razvoj se ustavi. Neham veslati in grem z tokom.

Ljudje potrebujemo izzive.
Kadar nam izzivov ne da življenje, si jih moramo poiskati sami.

Po dobrega pol leta samozaposlenosti, lahko rečem, da mi je všeč.
Všeč mi je, ker razmišljam s svojo glavo, se učim na svojih napakah in delam stvari na svoj način.
Všeč mi je, ker nihče nima moči, da bi v meni vzbujal slabo vest.

Upam le, da bom dovolj hitro pridobil vse izkušnje, ki jih potrebujem za uspeh in da bom v sebi našel dovolj vztrajnosti, da se ne predam občutku sigurnosti.