keramične ploščice po meri - unikatne ploščice

Izbira keramičnih ploščic je včasih težje opravilo, kot bi moralo biti

Izbira keramičnih ploščic za kopalnico je lahko zelo boleča izkušnja. Na trgu je nešteto različnih ploščic, ki se razlikujejo po barvi, obliki in teksturi. Med iskanjem se zavedamo, da bomo iste ploščice gledali vsaj 20 let in ne želimo si, da bi nam v tem obdobju postale grde.

Ne vem, kaj mi je všeč

V postopku izbiranja keramičnih ploščic lahko naletimo na dva problema. Prvi problem je, da ne vemo, kaj nam je všeč. Svetujem, da začnete keramične ploščice raziskovati vsaj pol leta pred začetkom del v kopalnici. Če nimate časa, da bi raziskovali sami, predlagam, da se posvetujete s strokovnjakom. Notranji oblikovalec ali arhitekt vam bo pomagal razumeti vaše želje in ustvariti kopalnico, v kateri se boste počutili najbolje. Zožil bo vaš izbor keramičnih ploščic in vam s tem bistveno olajšal delo.

Vem, kaj mi je všeč, vendar tega nikjer ne najdem

Druga težava, na katero lahko naletimo pri opremljanju kopalnice je, da točno vemo, kakšne ploščice hočemo, vendar jih nikjer ne najdemo. To se zgodi, kadar raziskujemo preveč.

V takšni situaciji sva se znašla s partnerko. Pri izbiri stenske keramike nisva imela težav, se je pa zato zataknilo pri talni keramiki. Po dolgotrajnem raziskovanju sva pri ponudniku CementTileShop končno našla talne ploščice, ki so nama všeč.

Cementne ploščice

Kmalu sva ugotovila, da iz te moke ne bo kruha. Ploščice, ki sva jih našla, niso bile keramične ploščice, temveč cementne ploščice, ki pri nas niso tako razširjene kot v tujini. Na spletu sem našel enega ponudnika cementnih ploščic v Sloveniji, vendar so mi povedali, da so opustili program. Zelo težko je dobiti tudi mojstra, ki ima izkušnje s cementnimi ploščicami. Postopek montaže je namreč nekoliko bolj zahteven, kot pri keramičnihi ploščicah. Poleg tega so ploščice debele 16 mm, kar zna predstavljati težavo, če imamo že narejen estrih.

keramične ploščice po meri - unikatne ploščice

Keramične ploščice po meri

Takrat mi je postalo jasno, da ploščice, ki si jih želiva s partnerko, na trgu ne obstajajo. Začel sem raziskovati, kakšne so možnosti, da damo narediti ploščice po meri. Kmalu sem našel mojstra, ki tiska na keramiko. Po njegovih besedah naj bi bil takšen tisk trajen in odporen na mehanske poškodbe. Dogovorila sva se, da bova naredila test, da se bom lahko sam prepričal o kakovosti in obstojnosti tiska. To mi je tudi omogočilo, da sem lahko sam oblikoval vzorec keramičnih ploščic, ki nam najbolj ustreza.

keramične ploščice po meri - unikatne ploščice

To je pa že sprenevedanje

Morda si kdo misli, da gre tukaj za totalno sprenevedanje, saj je ponudba keramičnih ploščic v Sloveniji več kot zadostna. Res je. Izbira keramičnih ploščic pri nas je velika. Prevelika, če vprašate mene. Vendar pa, kadar nekdo točno ve, kaj si želi, je prav, da naredi vse, da to tudi doseže.

Vas zanima, kako se bo razpletla naša zgodba, s po meri narejenimi keramičnimi ploščicami? Spremljajte mojo internetno stran, kjer bom sproti beležil ugotovitve. Lahko se tudi prijavite na moje e-novice in vse informacije dobite preko elektronske pošte.

Manj je več

Predlagam, da v kopalnici kombinirate največ dve vrsti keramičnih ploščic. V izjemnih primerih tri. Pri izbiri keramike priporočam čim bolj nevtralne barve. To so predvsem monokromatske barve, ki vam ne bodo povzročale težav pri izbiri kopalniškega pohištva. Če vam je všeč vijolična barva, to ne pomeni, da morate kupiti vijolične ploščice. Raje kupite vijolične brisače, ki jih boste z lahkoto zamenjali, ko se jih naveličate. Če se zaljubite na prvi pogled, si vseeno vzemite vsaj 2 tedna časa, da ugotovite, če je ljubezen prava.

Manj časa za čiščenje, pomeni več časa za uživanje

Pri nakupu kopalniških ploščic bodite pozorni tudi na njihovo teksturo, oziroma površinsko obdelavo. Še posebej pri ploščicah, ki jih planirate imeti pod tušem. Bolj kot so ploščice grobe in hrapave, težje jih je očistiti. Več časa, kot boste čistili, manj časa vam bo ostalo za uživanje.

Skrbno z evri

Po moji oceni, povprečen Slovenec kopalnico opremlja dvakrat v življenju. Če se projekta ne lotimo prav, gre lahko hitro vse narobe. Če na koncu nismo zadovoljni z rezultatom, je škoda vsakega našega truda in evra.

Naredite si uslugo in za mnenje prosite strokovnjaka.

Lahko tudi mene 😉