Igrače, igrače, igrače…

Igrače nas spremljajo celo življenje. V otroštvu so igrače sestavni del vsakega darila, ki ga prejmemo. Starejši kot smo, manj igrač dobimo in kmalu pride čas, ko igrače popolnoma izginejo iz darilnih vrečk. To je znak, da bo igranja počasi konec in da se začenja resno življenje. Jaz pravim, da se nikoli ne bi smeli nehati igrati. Najbolj srečni so tisti, ki jim uspe najti igro v vseh stvareh, ki jih počnejo.

Ko se konča obdobje prejemanja igrač pa kmalu pride obdobje, ko začnemo igrače kupovati. Zelo dobro se spomnim, ko sva pred leti s partnerko kupovala igračo za otroka od prijateljev. Kupila sva vlak na baterije, z vagoni in železniško progo. Ko je obdarjeni otrok začel odpirati darilo ter ga sestavljati, sva ugotovila, da mu nisva podarila nič drugega, kot veliko škatlo smeti. Igrača je bila zelo slabe kvalitete. Otrok je bil sicer vesel, vendar jaz sem se zelo zamislil nad situacijo.

Začel sem razmišljati, koliko igrač, ki zelo hitro pristanejo v smeteh, uvozimo v našo državo. Tisti trenutek sem se odločil, da bom pred nakupom igrače, vedno preveril kvaliteto. V glavi sem naredil seznam točk, ki jih bo morala izpolnjevati vsaka igrača, ki jo bom kupil. V seznamu piše, da mora biti igrača brez baterij, brez raznih bliskavic in da ne sme oddajati nadležnih zvokov. To vedno cenijo predvsem starši. Piše tudi, da mora biti igrača lepo oblikovana in brez pretiranih barv ter poslikav. Igrača mora biti dovolj kvalitetna, da zdrži več generacij.

Zaradi tega sva nekaj časa s partnerko kupovala le LEGO kocke. Zdaj pa sta se na seznam igrač, vrednih nakupa, uvrstili še dve blagovni znamki. Ti dve znamki sta Candylab in Playforever. Mojo pozornost sta pritegnili predvsem zato, ker obe znamki izdelujeta zelo lepo oblikovane in premišljene igrače avtomobilčkov. Lahko bi celo rekel, da so to igrače z dodano vrednostjo, saj zelo lepo izgledajo na polici in popestrijo prostor. Po mojem mnenju so to igrače, ki bodo z leti postale še bolj zanimive in jim bo vrednost rasla. Če se bodo prenašale iz roda v rod pa bo njiva vrednost neprecenljiva.

Kvalitetne igrače so posledično tudi drage in zato se velikokrat zatakne pri smiselnosti nakupa. Če je otrok skrben, če ne uničuje igrač in jih ne izgublja, je nakup smiselen. Če otrok uniči vse, kar mu pride pod prste, je odločitev težja.

S partnerko sva se odločila, da njenemu štiriletnemu nečaku, ki je po značaju “uničevalec”, podariva Playforever avtomobilček. Ko sva videla, da je cena igrače skupaj s poštnino čez 50€, sva si hitro premislila. Ker pa še nikoli nisem imel v rokah Playforever igrače in ker so ravno imeli popuste, sem se vseeno odločil, da vzamem en avtomobilček zase. Zanimalo me je, če je igrača v živo tako prijetna, kot deluje na fotografijah.

Ko sem igračo prejel, sem lahko potrdil, da je zelo kvalitetno izdelana in vzbuja prijetne občutke. Želim si, da bi imela Slovenija v trgovinah takšne igrače. Po možnosti slovenskega porekla in z nižjo ceno.

Po dolgem razmisleku sem zaključil, da je kljub vsemu najbolje, da Playforever avtomobilček podariva nečaku. Igrača je igrača le takrat, kadar se z njo nekdo igra. Če igračo postavimo na polico, ne bo služila svojemu namenu in njena sentimentalna vrednost bo ničelna.

Upam, da bo nečak uspel prepoznati dodano vrednost te igrače in jo morda celo vzel za najljubšo. Upam, da jo bo čuval in dovolil vsem, ki ga bodo prosili, da se igrajo z njo. Tudi meni.

Kupujmo premišljeno. Tudi igrače.