Moj prvi “čisti grafit” in čistost skupnih prostorov

V eni izmed prejšnjih objav sem pisal o tem, kako malo potrebujemo, da bi se počutili izredno dobro. Zelo pomembna stvar, ki zavestno ali podzavestno vpliva na naše počutje, je čistost in urejenost prostorov.

V stavbi v kateri stanjujemo, se je čistost skupnih prostor v zadnjih letih bistveno poslabšala. Eden izmed razlogov je slabo čiščenje in drugi, malomarno ravnanje uporabnikov.

Kadar se v skupnih prostorih ne počutimo dobro, to vpliva tudi na počutje v našem stanovanju.

Če imamo luksuzno stanovanje in moramo prijeti za zamaščeno kljuko vrat v stavbo ter iti po umazanih stopnicah, da pridemo do stanovanja, naše stanovanje kar naenkrat ni več tako luksuzno.

Urejenost skupnih prostorov, vpliva tudi na vrednost našega stanovanja.

Nekaj let nazaj sva s partnerko raziskovala trg nepremičnin ter najine možnosti za selitev v večje stanovanje. Ogledala sva si veliko stanovanj, vendar naju ni nobeno prepričalo, da bi ga zamenjala za tega v katerem stanujeva še danes.

Kot vedno, sva se pri iskanju zanašala na najine občutke, ki pa so bili velikorat slabi, preden sva sploh vstopila v stanovanje. V večini primerov, sva že takoj po vstopu v stavbo vedela, ali bi želela živeti tukaj ali ne.

Prvi vtis, ima pri odločitvah, kot je nakup stanovanja, zelo pomembno vlogo. Slab prvi vtis je zelo težko popraviti.

Urejenost in čistost se lahko hitro poslabša.

Če stanovalci niso pozorni, se lahko čistost in urejenost skupnih prostorov hitro poslabša. To se je zgodilo v naši stavbi in zato moramo stanovalci stvari vzeti v svoje roke. Poskrbeti moramo, da bojo naši skupni prostori zopet čisti in s tem naše počutje boljše.

Od odgovornih smo večkrat slišali, da so naši prostori čisti. Ko smo to slišali že prevečkrat, sem se odločil preveriti, ali je to res. Izkazalo se je, da ni. To sem želel jasno povedati vsem sosedom in odgovornim za čistost naše stavbe.

Učinkovito sredstvo za izražanje mnenj so grafiti.

Odločil sem se, da naredim moj prvi “reverse graffiti”. Uporablja se tudi izraz “clean graffiti”, kar bi v prevodu pomenilo “čisti grafiti”.

To so grafiti, ki jih naredimo na umazanih površinah, s tem da jih lokalno očistimo. S takšnimi grafiti, naše sporočilo pošljemo v javnost, brez da bi povzročali škodo. Kljub temu, pa nekateri “čiste grafite”, smatrajo kot vandalizem.

V Sloveniji so se te tehnike poslužili v podjetju Linea Media, pri oglaševalski kampanji za avtomobil Reanult Twingo.

TO NI ČISTO!

Na naše stopnice sem napisal “TO NI ČISTO!” Zdaj nihče ne more več trditi, da so stopnice čiste. Dokler bo napis viden, bomo vedeli vsi, da so stopnice umazane.

Napis sem naredil tako, da sem izdelal nalepko z negativom napisa.


Nalepko sem nalepil na stopnico in s krpo ter gospodinjskim čistilom, očistil vse črke. Ko sem odstranil nalepko, je napis ostal lepo viden.

Morda govorim neumnosti.

Morda se vam zdi, da govorim neumnosti in da urejenost skupnih prostorov ne more vplivati na vaše počutje.

Morda imate prav in je vse samo v moji glavi. Dokazov, ki bi podkrepili moje mišljenje nimam.

Garantiram lahko samo, da čist in lepo urejen prostor, nikoli ne bo negativno vplival na vaše počutje. Kar se tiče zanemarjenih prostorov, pa vam tega ne morem garantirati.

Če vam resnično ni mar za čistost in urejenost skupnih prostorov, pa bodite vseeno uvidevni do tistih, ki jim to veliko pomeni. Na tem planetu nismo sami in prav je, da se tako tudi obnašamo.

Če mi ni uspelo prenesti sporočila, ki sem ga želel, sem pa vsaj naredil moj prvi “čisti grafit”.

Upam, da ne tudi zadnji.